Daha önce en çok kullandığım Internet uygulamalarını yazmıştım, bu kısa ama öz yazıda bilgi dağarcığımız geliştirmek amaçlı kullandığımız web sitelerinden bahseceğim. Dil bilmek hatta İngilizce bilmek de artık görsel sanatlar için şart oldu. Türkçe kaynak o kadar az ki bunun bir sebebi de Türkiye'de iyi işler yapılıyor ama yapanlar genellikle bunu nasıl yaptığını anlatmıyorlar. Bunun çeşitli sebepleri olabilir, zaman ayırmayı gerekli görmemekten tutun da Türkçe içeriğin izleyici sayısının da sınırlı kalacağını düşünülmesine kadar pek çok sebep olabilir. Ayrıca bir çok meslek gibi görsel sanatlar da teknoloji ile iç içe hale geldi, yazılım işin bir parçası teknolojinin olduğu yerde de İngilizce'nin hakimiyeti var. Zira bahsedeceğim sitelerin çoğunun sahibi en azından fotoğraf ve yaratıcı çevrelerde bir yıldız (celebrity) olmuş durumdalar.
Facebook'da pek çok fotoğraf tartışma platformu mevcut. Bunlardan ilki en azından tartışmaların ve yorumların Türkçe olması açısından PhotoBox. İsim İngilizce bununla beraber üyelerinin ciddi bir çoğunluğu Türk olması sebebi ile tartışmalar Türkçe gerçekleşiyor. Kapalı bir grup ve reklama vb izin verilmediğinden sadece konu üzerine tartışmalar gerçekleşiyor. İyi bir yardımlaşma ve bilgi paylaşma alanı. Paylaşılan içerikler başka sitelerden olması sebebi ile çoğu İngilizce hatta zaman zaman başka dillerde de içerik paylaşılıyor. Bunun dışında post prodüksiyonla ilgilenenler için Retouch Academy grubu mevcut. Strobist ise adından da anlaşılacağı üzere flaş sistemleri, ışıklandırma üzerine görüş, fotoğrafların paylaşıldığı bir grup. Son olarak da tavsiye edeceğim grubun adı Photoshop & Lightroom. Sanırım grubun adı konusunu da gayet güzel açıklıyor.
Facebook gruplarına kabul edildiğinizde ve takip etmeye başladığınızda bir müddet seyirci kalın ve grup kurallarını anlayın. Genellikle grup kuralları çok sert uygulanıyor ve girdiğiniz kadar da hızlı grup dışına çıkabilirsiniz.
Gelelim Blog dünyasına; Julieanne Kost görsel sanatçı ve Adobe ile oldukça yakın çalışıyor. Blog'unda Adobe Photoshop ve Lightroom'dan genelde kısa ipuçları ve kısayollar anlatıyor. Zaman zamanda videolarla anlatım yapıyor. Görsel tarzı (sürrealist akımdan gidiyor) bize uymamakla beraber verdiği bilgiler oldukça faydalı.
Fstoppers bir kaç yıldır var olan bir site. Düğün fotoğrafçısı olan iki kafadar tarafından kurulan site fotoğraf konusunda her türlü bilgi, duyuru ve haber yapıyor. Dünya çapında genelde fotoğrafçılar ve görsel sanatçılardan oluşan bir yazar ağı mevcut. Girmedikleri konu da yok. Profesyonel fotoğrafçılar için gerçek bir bilgi kaynağı. Bu kadar ciddi bir kullanıcı kitlesi oluşturunca ver elini workshoplar ve fotoğraf aksesuarları. Bir şekilde sundukları işi paraya çevirecekler tabii. Bu arada Bahama'larda senede bir yaptıkları eğitim organizasyonları insanın içini yakıyor.
ISO 1200 ismini nereden buldu bilemiyorum ama hatırlaması pek de kolay değil. Site tasarımı olarak Fstoppers kadar orjinal olmasa da içerik olarak zengin. Dijital video konusunda da pek çok haber ve farklı yayın çıkıyor.
Petapixel'de yine fotoğrafçı bir grup tarafından kurulmuş fotoğraf haber sitesi. Bu site ile ilgili en büyük sıkıntı o kadar sık yeni haber giriyorlar ki günlük bakıldığında dahi ipin ucu kaçabiliyor. Farklı bloglar birbirlerinin benzeri haberleri yayınlayabiliyor doğal olarak bu durumda yapacağınız en iyi şey aynı haberi atlayıp devam etmek
SLR Lounge Petapixel'e oldukça benziyor, bu site İngilizce yayın yapıyor ama yayıncalar Kuzey Avrupa'dan. Kendi orijinal içerikleri Photohop teknikleri üzerine, ama sitede her tür haber özellikle Petapixel'de olduğu gibi donanım haberleri yoğun olarak yer almakta.
The Image Quality Professor's Blog (Kaliteli Görsel Profesörü'nün Blogu) PhaseOne'a ait bir blog ve sadece Capture Ona yazılımına ilişkin bilgiler paylaşılıyor. Site zaman zaman Webinar'lar da düzenliyor. Webinarlar da önceden kayıt oluyorsunuz ve belirlenen gün ve saatte bilgisayarınızın karşısına geçip size özel linke tıklayıp sisteme giriş yapıyorusunuz. Bir grup öğrenciye işin uzmanı olan kişi eğitim veriyor, yazılı olarak sorularınızı iletebiliyor ve cevap alabiliyorsunuz. CaptureOne'a ilginiz varsa kaçırmayın derim.
En enteresan sitelerden biri de Fotoğrafta Bu Hafta (This Week in Photo). Sitede yazılı içerik çok az. İçeriğin büyük bir kısmı MP3 olarak radyo gibi kaydediliyor. Eğer İngilizce konuşma anlama durumunuz iyiyse sürekli dinlediğiniz müziklere ara verip arabada veya toplu taşımada Frederick'in konukları ile sohbetlerini dinleyebilirsiniz.
Kafasına göre takılan, büyük prodüksiyonlu işleri Internet'e haber salıp ya sponsorla ya da işlerini seven arkadaşlarının yardımı ile neredeyse bedavaya getiren Çin asıllı Kanadalı fotoğrafçı ve kendi tarifi ile görsel mühendisi Benjamin VonWong'un sitesi prodüksiyon nasıl yapılırın yanında zaman zaman da hayal gücüne ket vurmamayı kendinize hatırlatmanız için iyi bir yer.
Portre fotoğrafçısı Joey L bloğu özellikle bu konuya ilgilenenler için ipuçları sağlayabilir. Joey L sitesinde ücretsiz derslerde sunuyor. Tabii insan bu kadar genç birinin bu kadar ünlü kişiyi çekip bu kadar büyük markalarla hangi ara çalıştığını da merak ediyor. Yine orjinal portre çekmek için Hindistandan G. Amerika'ya oradan Etiyopya'ya olan seyahatleri de destansı.
Aaron Nace
Aaron Nace kurduğu site ile post prodüksiyon dünyasında küçük bir üne sahip oldu. Photoshop konusunda sitesi Phlearn'de sürekli yeni içerik sunuyor. Uzun dersler (pro classes) hariç hepsi de ücretsiz. Son derece profesyonel ve yaratıcı. Şu anda sitede ki ücretsiz ders adedi yüzlerce olmuştur. Bu güne kadar hiç bakmadıysanız uykusuz geceler sizi bekliyor demektir.
Umarım bu siteler ilgilenenler için faydalı olur. Bahsetmediğim ve sizin faydalı bulduğunuz siteleri de yorumlar kısmında bizle paylaşırsanız sevinirim. Gelecek haftaya da ilham kaynaklarımı paylaşacağım.